Santral Sistemleri
Telefon şebekelerinde, kullanıcılar ve aboneler arasındaki iletişimi sağlayan Santral sistemi, gelen ve giden aramaları yönlendiren telekomünikasyon sistemidir. Asıl amacı gelen ve giden aramaların trafiğini yönlendirmek olan santral sistemi, sesli mesaj, İnteraktif Sesli Cevap (IVR) gibi işlevlere de sahiptir. Telefon ile iletişim kurmak için önemli bir sistem olan santral sisteminin, modüler bir yapısı bulunmaktadır. Santral sistemi, santral cihazı ya da internet üzerinden iletişim kurmayı sağlayan Bulut Santral Sistemleri ile farklı noktalardan bağlı olan yazılım tabanlı videofon, telefon, VoIP destekli cep telefonu cihazları, IP telefon, masaüstü IP telefon ve analog setler aracılığıyla ortaya çıkabilmektedir. Söz konusu olan bileşenler, işletmelerin ihtiyacına uygun olacak şekilde tasarlanabilmektedir.
Birden çok lokasyona sahip olan firmalar, ek bir donanıma ihtiyaç duymaksızın internet üzerinden merkezde yer alan santral sistemine, WiFi telefon, VoIP destekli akıllı cihazlar, IP telefon gibi cihazların IP üzerinden haberleşen bileşenler ile bir araya getirilerek iletişim sağlanabilir.
Santral sistemine bağlı olan aboneler, kendi aralarında ve dış hatlar ile uygun donanım veya yazılım tabanlı telefonlar ile görüntülü konuşma yapabilir.
İşletme ve firmalara, yüksek kapasiteli bir iletişim ağı sağlayan santral sistemleri, iletişim maliyetlerini de büyük ölçüde azaltmaktadır. Bu durumda santral sistemi kurulmadan önce, işletmenin gerek duyduğu temel ihtiyaçlar ile sonradan gerek duyabileceği ihtiyaçların göz önünde bulundurularak, ileriye yönelik bir tercih yapmak daha doğru olacaktır.
Santral Sistemleri Nelerdir?
Günümüzde kullanılan üç farklı santral sistemi bulunmaktadır.
- IP Santral Sistemleri
- Analog Santral Sistemleri
- Analog (Dijital) Santral Sistemleri
IP Santral Sistemleri
IP Santral Sistemleri, diğer sistemlere göre daha teknolojik olmasının yanı sıra daha düşük maliyete sahiptir. Bu sistemde, ses ve görüntü gibi dataları IP protokolü ile Network ağı üzerinden iletilir. IP santral sistemlerinin, yazılım tabanlı özelliği ile internet ve bilgisayar gibi teknolojilerle daha kolay entegre olur.
Analog Santral Sistemleri
İletişimi, tek bir merkeze bağlı olan kablolar aracılığıyla sağlayan Analog santral sistemleri, küçük ve orta ölçekli olan işletmelerin tercih ettiği bir sistemdir
Analog Santral Sistemleri
- Otomatik sistem kontrolü
- Çağrı kısaltma
- Otomatik dış hat bekletme
- Doğrudan kullanıcıya erişme
- Uzaktan programlama
- Seri çağrı transferi
- Faks yönlendirme
- Paralel operatörler
- Gece servisi
Sayısal (Dijital) Santral Sistemleri
Ticari işletmeler, oteller, fabrikalar, kamu kuruluşları ve hastaneler gibi alanlarda, kurum içi haberleşmeyi sağlamak amacıyla kullanılan santral sistemidir.