IPS IP Abone Kayıt İşlemi
DHCP Sunucu Ayarları
DHCP – Örnek Modem Arayüzündeki Ayarlar: Örnek olarak DHCP özelliği bir modem aracığılıyla veriliyor ve bu modemin option servisleri özelliği varsa web tarayıcıda Modemin IP adresi yazılır. Arayüze giriş ekranında “Username” ve “Password’’ girilir
Not: Farklı modemlerde ve DHCP sunucularda arayüz ekranları ve menüler farklılık gösterebilir.
DHCP SUNUCU AYARLARI (Örnek – Modem)
- Ana ekranda ‘Network (Ağ)’ seçeneği tıklanır.
- Çıkan ekranda DHCP Option eklemek için “Add (Ekle)” seçeneğine tıklanır.
- Çıkan ekranda “Option” kısmında “66. TFTP Server Name” seçilir.
- “Value (değer)” olarak IPS Sisteminin IP adresi girilir ve “OK (Tamam)” seçeneğine tıklanır. (Bu örnekte IPS Sisteminin IP adresi : 192.168.1.72)
- Ana ekranda “TFTP Server Name” değerinin eklenmiş olduğu görülür.
- “Save (Kaydet)” seçeneğine tıklanarak yapılan işlem kaydedilir.
Not: Bu ayarlar yapıldıktan sonra ağda otokonfigürasyon kullanan tüm IP telefonlar açılırken ya da yeniden başlarken DHCP Sunucu’dan IP adreslerini alma esnasında TFTP Sunucu adresindeki bilgilerini (profil konfig dosyasını) de alacaklardır.
IP Abone Otomatik Kayıt İşlemi – IPS Ayarları
Otomatik Konfigürasyon IPS Ayarları: Otomatik konfigürasyon ayarları için IPS’ in web arayüzüne girip ‘KarelIPS – Araçlar – Telefon Yönetimi’ menüsü içerisinde yer alan menülerden yapılmaktdır.
- Cihaz Listesi: Telefonların tanıtımının yapıldığı menüdür.
- Şablon Yönetimi: Konfigürasyon dosyasının oluşturulduğu menüdür.
- Gelişmiş Ayarlar: CSV Formatında yükleme ve sunucu IP adresi gibi bilgilerin girildiği menüdür
- Gelişmiş Ayarlar: IP telefonların konfigürasyon dosyasını ve CSV formatında abonelerin toplu olarak atılması için kullanılan menüdür
- Ayarlar: IP Telefonların konfigürasyon dosyalarını çekebilmeleri için IPS’ in IP adresinin girileceği , zaman dilimi ayarlarının yapıldığı alandır.
- Sunucu IP Adresi: IPS’ in IP adresi girilir. Eğer birden fazla ethernet portu kullanılıyorsa, kullanılan portun IP adesi girilir.
- Zaman Dilimi: Bulunduğumuz bölge ‘Europe/İstanbul’ seçilir.
- NTP Sunucu Adresi: NTP sunucu adresi girilir. IPS NTP sunucu görevi görmekte olup IP telefonlar önce IPS’ ten alır.
- Çoklu Abone Kullanımı: Birden fazla telefonun aynı aboneye kayıt edilmesi istenildiğinde seçilir.
- Cihaz Listesi: Otomatik konfigürasyon ile IP telefonların üretici ve modellerini, abone numaralarını konfigürasyon dosyasının (şablon) seçildiği ve programlandığı bölümdür. Tanımlama yapabilmek için aşağıdaki alanlar doldurulmalı ve seçilmelidir.
- Mac Adres: Tanımlanacak olan telefonun MAC Adresi yazılır. Örnek: 00:15:65:C2:7F:11
- Üretici: IP Telefonun üretici firması seçilir. Örnek: Karel
- Telefon Modeli: Tanımlama yapılacak olan IP telefonun modeli seçilir. Örnek: IP1211
- Hat: IP Telefon eğer birden fazla hattı destekleyen özelliği var ise hangi hatta tanımlanacağı seçilir. Yok ise başlangıçta 1 gelir. Örnek: 1
- Şablon: IP Telefona gönderilecek olan ayarları içinde barındaran konfigürasyon dosyası seçilir. Standart (custom) şablonun dışında istenilirse yeni bir şablon yaratabilirsiniz.
IPS IP Abone Kayıt İşlemi – IPS Ayarları
- Bir aboneyi silmek istiyorsak en sağda yer alan ‘Sil’ butonuna basılarak abone silinir.
- Aboneye ait bilgilerde (Ör: Üretici Firma, Abone Numarası gibi) değişiklik yapılacaksa ‘Düzenle’ butonuna basılır ve üst taraftaki bölümde aboneye ait bilgilerde değişiklik yapılır.
- Ağdaki IP telefonları taratarak da kolay yoldan IP telefon ekleme işlemi yapılabilmektedir. Bu işlem için ‘Yeni Cihaz Aranacak Ağ Adresi’ satırında yer alan ‘Aramaya Başla’ butonuna basılarak tarama yapılır.
- Cihaz listesi sayfasında yer alan ‘Yeni Cihaz Aranacak Ağ Adresi’ satırında mevcut network IP adresi ve ‘/24’ ile subnet mask (255.255.255.0) bilgileri yer almaktadır.
- ‘Aramaya Başla’ butonuna basılarak IPS ağdaki IP telefonları arayıp ‘Tanımsız Aboneler’ şeklinde listeleyecektir.
- Tanımsız aboneler listesine bulunan IP telefonların mac adresleri ile markası gelmektedir. Sol tarafta yer alan kutucuk seçilir.
- Sağ tarafta bulunan telefonun modeli seçilir.
- Seçimi yapılan telefona vereceğimiz abone (dahili) numarası seçilerek ‘Seçilenleri Ekle’ butonuna basarak ‘Tanımlanmış Aboneler’ listesine eklenir. Telefon takılarak kayıt (Register) işlemi tamamlanır.
- Cihaz listesinde yer alan telefonlarda değişiklik yapmak istiyorsak sol tarafında yer alan kutucuk seçilir.
- Seçimi yapılan telefonlarla ilgili sayfada yer alan ‘Seçilen Telefon Ayarları’ bölümünden ‘Silme, Yeniden Başlatma, Yeniden Yükleme’ gibi işlemler yapılabilmektedir.
- ‘Genel Telefon Seçenekleri’ bölümünde ise genel olarak veya belirli marka ve ürün gruplarıyla ilgili ‘Yeniden Konfigürasyon Dosyası Oluşturma, Yeniden Başlatma ve Düzenleme’ gibi işlemler yapılabilmektedir
Şablon Yönetimi
Şablon Yönetimi: Otomatik konfigürasyonda IP telefonlar IPS’ den çektiği konfigürasyon (şablon) dosyası ‘Şablon Yönetimi’ menüsünden yapılır. Sisteme yeni bir şablon eklenebileceği gibi abone bazında ataması yapılan bir şablonda da değişiklikler yapılabilir.
- Yeni Şablon Ekle: Yeni şablon tasarlamak için öncelikle IP telefon ürün grubu bazında bir şablon oluşturulmalıdır.
- Şablon İsmi: Oluşturacağımız şablona isim verilir. Örnek: EgitimSablonu
- Ürün Seçimi: Oluşturacağımız şablon hangi IP telefon ürün grubunda kullanılacaksa seçim yapılır. Örnek: Karel IP12X Models
- Kopyalanacak Şablon: Seçimi yapılan ürün grubundaki IP telefon modeli seçilir. Örnek: IP1211
- ‘Sakla’ butonuna basıldıktan sonra ‘IP1211’ telefonun ayarlarını yapabilmemiz için konfigürasyon dosyası ayarları ve telefon ayarlarını içeren sayfa açılmaktadır.
- Şablon ile ilgili gerekli ayarları yaptıktan sonra sayfanın altında yer alan ‘Şablonu Kaydet’ butonuna basılarak şablon kayıt edilir
- Şablonun üst kısmında yer alan bölümde konfigürasyon dosyası ile genel ayarlar düzenlenmektedir. Düzenleme yapmak için simgesine basarak ilgili bölüme gidebilirsiniz.
- Şablonun diğer kısmında ise IP telefon ile igili bölümlere ulaşabilirsiniz. Bu bölümlerde telefon ile ilgili IP, hat, DSS tuşları ve menü tuşlarının fonksiyonları gibi ayarlar yer almaktadır.
- Eklenen şablonu ‘Şablon Yönetimi’ sayfasında görebiliriz.
- Yeni eklenen şablonun dışında standart (custom) şablon ile oluşturulmuş olan IP telefonları da bu ekranda görebiliriz.
- Standart veya kendimizin oluşturduğu bir şablonda değişiklik yapmak istiyorsak ‘Düzenle’ butonuna basarak ilgili şablonun içeriğine erişip gerekli değişiklikleri yapabiliriz.
- Oluşturduğumuz şablonu silmek istiyorsak ‘Sil’ butonuna basarak silebilirsiniz.
IP Telefon Ayarları
- YT510, YT520, YT530 ve Karel Mobil Telefon uygulamalarının ‘Otomatik Konfigürsyon’ ile kullanılabilmesi için lisanslarının yüklenmesi gerekmektedir.
- IPS Dahililer menüsünde bir abone oluşturduktan sonra YT5xx serisi veya Karel Mobil Telefon’ un ‘Otomatik Konfigürasyon’ yöntemiyle kayıt olması için IPS – Araçlar – Cihaz Listesi menüsünden aşağıdaki işlemler yapılır.
- YT5xx serisi ve Karel Mobil Telefon gibi IP telefonların mac adresleri olmadığı için ‘Mac Adres’ kısmı boş bırakılır.
- “Üretici’ ve ‘Telefon Modeli’ seçilir.
- ‘Hat’, ‘Abone No’ ve ‘Şablon’ bölümünden seçimler yapılarak ‘Ekle’ butonuna basılır ve ekleme yapılır.
- YT5xx ve KMT bağlantı adresi olarak ‘http://IPS’ in IP adresi/prov/’ kullanılmaktadır. Örnek: http://192.168.1.34/prov
- Otomatik Konfigürasyon’ un YT500’de kullanılabilmesi için Ayarlar altındaki ‘Açılışta Giriş Ekranını Göster’ parametresinin aktif olması gerekiyor.
- Bu ayar yapıldıktan sonra YT500 kapatılıp tekrar başlatılır. YT500 açıldığında ‘Giriş’ ekranı ile açılacaktır. Ekran görüntüsünde belirtildiği formatta IPS sistem IP adresi, dahili abone numarası ve şifresi girilir.
- Lisans kontrolünden sonra YT5XX Yazılım Tabanlı Telefon tanımlanmış olan abone numarası ile kayıt (register) olur