IP Abone Özellikleri
IP Abone Özellikleri – Dahililer
IPS’ de oluşturulan bir dahili IP abonenin özellikleri/parametreleri aşağıdaki gibi gruplandırılmıştır.
- Bağlantı Durumu
- Dahili Düzenle Dahili Özellikleri
- Atanmış DID/CID Dil Seçenekleri
- Kaydetme Seçenekleri
- SIP Cihaz Özellikleri Sesli Posta & Klasör
- Opsiyonel Hedefler (Yönlendirme
Bağlantı Durumu
Kayıt olan bir IP telefona ait ‘IP Adresi ve Portu, Bağlantı Durumu, Telefon Modeli ve Yazılım Bilgisi’ gibi bilgileri görebilirsiniz.
Dahili Düzenle
Görünen İsim: Dahili aboneyi kullanacak kullanıcının isim bilgisi girilir.
CLID: Aramalarda görüntülenecek olan numara bilgisi girilir. Boş bırakılması durumunda aramalarda başlangıçta tanımlanan abone numarası görüntülenir. (Ör:2000) Numara girilmesi durumunda ise aramalarda girilen numara çıkar.
Dahili Özellikleri
- Kullanıcı Şifresi: Aboneye ait bazı özelliklerin kullanımında Ör: Telefon Kilitleme veya IPS web arayüzü girişinde kullanılabilir. Ör: IPS web arayüzüne bağlanmak için ‘Kullanıcı Adı = Dahili Numarası’ , ‘Şifre = Belirlenen Şifre’ girilir.
- Kullanıcı E-Posta Adresi: Anlık mesajlaşmada ve otomatik abone ekleme işlemlerinde kullanıcıya tanımlanmış olan e-posta adresine şifre bilgisini göndermede kullanılır.
- Anlık Mesajlaşma: Profil ismi girildiğinde ‘Anlık Mesajlaşma’ aktif olur. ‘Kullanıcı İsmi’ dahili numara, şifre ‘Kullanıcı Şifre’ sidir.
- Dış Arama CID: Dış arama yapılırken SIP Trunk’ ın desteği varsa bu parametreye yazılan numara bilgisi görüntülenir. DID numarası bu bölümden belirlenir.
- SP Öncesi Çalma Zamanı: Abonenin ‘Sesli Posta’ özelliği varsa telefon ne kadar süre çaldıktan sonra Sesli Postaya yönlendirileceği belirlenir. Varsayılan ayar IPS ‘Genel Ayarlar’ dan ayarlanır. Abone bazlı ise bu parametreden belirlenir.
- Geri Arama Direk Yönlendirme: Dahili abonenin dış hattan gerçekleştirdiği bir aramada, eğer aranılan numara ‘Cevapsız’ ise, aranılan numara geri arama yaptığında IVR’ a uğramadan doğrudan arama yapan aboneye ulaşır. Geri arama süresi ise ‘Genel Ayarlar – Çağrı Seçenekleri’ bölümünden ayarlanır.
- Çağrı Yönlendirme Çalma Zamanı: ‘Çağrı Yönlendirme’ özelliği devreye girmeden önceki telefon çalma süresi bu parametreden ayarlanmaktadır.
- Eş Zamanlı Dış Arama Sınırı: Eş zamanlı olarak bir abonenin en fazla kaç arama yapabileceği belirlenmektedir. 4 kanal sabit olarak gelmektedir.
- Görüşme Süresi Limiti (Dak): Abonenin dış hat üzerinden yapacağı bir görüşmenin en fazla ne kadar sürebileceği dakika cinsinden veya limitsiz olarak ayarlanabilir. • Aylık Toplam Konuşma Limiti (Dak) (0,00): Aboneye aylık olarak konuşma limiti dakika cinsinden tanımlanabilir.
- Bekletme Müziği: Abonelerin bekletmede kullanacağı müzik seçimi için kullanılır. Her abonede farklı seçenek kullanılabilir. Bekletme müzik dosyası ‘Ayarlar – Dahili Özellikler & Konfigürasyon – Bekletme Müziği’ menüsünden yüklenir.
- Çağrı Bekletme: Abone bir görüşme yapıyorken bir başka çağrı gelmesi durumunda bekletme yapıp yapmayacağı ayarlanır. Başlangıçtaki parametre ‘Açık’ olarak gelmektedir.
- İçeriden Gelen Aramalara Otomatik Cevap: İnterkom özelliğine sahip IP telefonlarda, bu parametre açık ise bir çağrı geldiği zaman otomatik olarak çağrı cevaplanır ve hoparlörden konuşma yapılır.
- Çağrı Perdeleme: Aboneye çağrı geldiği zaman sistem arayan kişiye kimin aradığını sorarak ses kaydını alır ve beklemeye alır. Aranılan abone çaldırılarak ses kaydı dinletilir ve konuşmak istiyorsanız ‘1’ e basın denilir. 1’ e basılması sonucunda görüşme başlatılır.
- Şifresiz Arama: Dış hat aramaları için IP Trunk’ a şifre girilmiş ise ve bu abonenin (Ör: Firma Sahibi) şifre girmeden doğrudan dış hat araması yapması isteniliyorsa ‘Evet’ seçilmelidir.
- Gelen Çağrı Zaman Sınırı: Belirli zaman aralığında (Ör: Mesai Saatleri) çağrıların gelmesi isteniliyorsa IPS Zaman Gruplarından oluşturulan zaman bilgisi seçilmelidir
- Rehber Grubu: Aynı dahili grup içerisinde yer alan abonelerin ulaşabileceği rehber tanımlanır. • Operatör Kilidi: Çağrı Merkezi Operatörü login olmadıysa login olana kadar çağrıları bağlanıp bağlanmayacağını belirler.
- Karel SIP Telefon: Kullanılacak olan IP Telefon Karel ise ve Karel IP Abone Lisansı var ise Evet seçilmelidir.
- Abone Durum Tespiti: Abone eğer Çağrı Merkezi kuyruğunun bir parçasıysa, kuyruk bu abonenin statüsünü değerlendirerek çağrı gönderilip gönderilmeyeceğine karar verir. ‘Kontrolsüz’ seçeneği kuyruğun tüm durumları görmezden gelmesi anlamına gelir ve her durumda çağrıyı aktarmaya çalışır.
Atanmış DID/CID
DID Açıklaması: Direkt hat tanımlanır. Belirlenen hattan çağrı geldiğinde doğrudan abonede çalması sağlanır.
- Gelen DID Ekle: Dahili abone ile ilişkilendirilmiş direkt bir DID var ise operatör tarafından sağlanan format şeklinde yazılmalıdır.
- Gelen Arama CID Ekle: Operatör tarafından desteklenmesi durumunda DID+CID şeklinde programlama yapılabilir
Dil
- Dil Kodu: Yüklenmiş olan dillere göre mesaj ve seslerin abone bazında okunmasını sağlar.
Kaydetme Seçnekleri
- Gelen Arama Kaydı: Aboneye gelen tüm aramalar ‘Talepte, Her Zaman veya Asla’ olacak şeklinde kayıt altına alınır.
- Giden Arama Kaydı: Abonenin yaptığı tüm aramalar ‘Talepte, Her Zaman veya Asla’ olacak şeklinde kayıt altına alınır. SIP Cihaz Özellikleri
- Şifre: IP Telefonların IPS’ e kayıt (Register) olurken kullanacağı şifre bu alandan belirlenir.
- DTMF Modu: IP Telefonlarda kullanılan DTMF sinyalleşme modu seçilir.
- IP Adresi: SIP telefonlar için host ayarları. IP adresi verilip sadece bu IP (Register) kayıtlı olması için yazılır.
- Nat: IP Telefon dış networkte kullanılacaksa ‘Evet’, iç networkte kullanılacaksa ‘Hayır’ seçilmelidir.
- Çıkış Portu: SIP haberleşmesinde kullanılan haberleşme portudur. Genellikle 5060 kullanılır.
- Kalite Kontrolü: IPS ile IP Telefon arasındaki network bağlantısını ping atarak kontrol eder. Parametre ‘Evet’ seçili ise abonenin ‘Bağlantı Durumu’ kısmından pinglere ne kadar sürede cevap alındığını görebiliriz
- Yakalanma Grubu: Abone bir ‘Çağrı Grubu’ içerisine alınacaksa bu parametreye grubun numarası yazılır. Bir abone birden fazla grupta olabilir. Ör: 1,2,4
- Yakalama Grubu: Belirli numaralara tanımlanan grup numaraları sayesinde aynı grup numarasına sahip olan dahililer ‘Özellik Kodları’ menüsünde yer alan *82 tuşlayarak gelen çağrıyı aynı gruptaysa yakalayabilir.
- Onaysız Kodekler: Abone bazında izin verilmeyen kodekler belirlenir. ‘KarelIPS-Araçlar- SIP Ayarları’ menüsünden ise kullanılacak olan kodekler genel olarak belirlenmektedir.
- Onaylı Kodekler: Abone bazından izin verilen kodekler belirlenebilir veya genel olarak belirlenmiş kodeklerin sıralaması değiştirilebilinir.
- Yasaklı Ağlar: Network/Subnetmask’ formatında yasaklanması istenilen IP bloğu tanımlanabilir.
- İzinli Ağlar: Network/Subnetmask’ formatında izin verilmek istenilen IP bloğu tanımlanabilir.
- Yetkilendirme: ‘Tam Yetkilendirme’veya ‘Dış Hattan Gelen’ şeklinde seçenekler bulunmaktadır. Yeni bir yetkilendirme seçeneği eklemek için IPS ‘Ayarlar/Dahili Özellikler & Konfigürasyon’ başlığında yer alan ‘Yetkilendirme’ menüsünden eklenir. Ekleme yapıldıktan sonra bu parametreden seçilir.
Sesli Posta & Klasör
- Sesli Posta Şifresi: Sesli mesajlara abone telefonundan erişmek için kullanılan şifredir. Kullanıcı sisteme giriş yaptıktan sonra *98 program kodu ile değişiklik yapabilir.
- Durum: Sesli posta özelliğinin devreye alınması veya çıkarılması için durumu ‘Kapalı/Açık’ olarak belirlenir.
- Eposta Adresi: Aboneya ait bırakılan sesli mesajların gönderileceği ‘E-Mail’ adresi yazılır.
- Pager Eposta Adresi: Pager cihazı kullanılıyorsa eposta gönderimi için kullanılır.
- Eposta Eki: Sesli mesajları e-mail ile bilgisinin gönderirken mesaja ait dosyayı da eklenip eklenmeyeceği ‘Evet’ veya ‘Hayır’ ile belirlenir.
- CID Oku: Gelen sesli mesajı okumadan önce ‘Arayanın Telefon No’ sunu okur. ‘Evet’ veya ‘Hayır’ ile ayarlanabilir.
- Zamanı Oku: Gelen sesli mesajı okumadan önce ‘Tarih’ ve ‘Saat’ bilgisini okur. ‘Evet’ veya ‘Hayır’ ile ayarlanabilir.
- Sesli Posta Sil: Bu parametrede ‘Evet’ seçilmesi durumunda aboneye e-postayla mesajlar gönderildikten sonra mesajlar sesli posta kutusundan silinir. Evet parametresi ayarlanırsa mutlaka ‘Eposta Eki’ parametresi de ‘Evet’ seçilmelidir. Aksi takdirde mesajlar silinir
- SP Seçenekleri: Mesaj başına belirlenen bırakılacak olan maksimum süredir.
- SP İçeriği: Sesli Posta içeriği ayarlaması yapılabilen bölümdür. Varsayılanda bırakılması gerekmektedir. Opsiyonel Hedefler
- İçerden ve Dışardan: Aboneye gelen ‘Dahili’ ve ‘Harici’ çağrıların türüne göre ‘Cevapsız’, ‘Meşgul’, ve ‘Erişilemiyor’ durumlarında hangi hedefe (menüye) yönlendirileceği seçilir. Ör: Mesaj Kutusuna Yönlendir, Dahili ve Harici Aboneye Yönlendirme gibi…
- CID Ön Numara: Bu alana girilecek olan numara bilgisi çağrı yönlendirilmeden önce önüne eklenmesi sağlanır.